Ispit državna matura

Hrvatski jezik

Osmi tekst

  Miroslav Krleža, Gospoda Glembajevi

  SILBERBRANDT: Teologija naučava samo to da je subjektivni život tek jedna prolazna faza u mnogo ogromnijim metafizičkim kompleksima. Kompleksima mnogo neshvatljivijim nego što se to nama s našeg uskog antropocentričkog gledišta čini. Život naš je kao stranica knjige koja je u božjim rukama.
  DR. ALTMANN: A medicina naučava pak samo to da je subjektivni život tek jedna prolazna faza u organskom razvoju nekih izvjesnih kompleksa čije se funkcije mogu točno odrediti. Medicinski slučaj Glembay je vrlo jednostavan i određen! Medicinski slučaj Glembay nastao je od poremećenosti funkcije srca, i kad je ta funkcija uslijed izvjesnih razloga prestala, medicinski slučaj Glembay je paralelno s time prestao. Faza ugljika i amonijaka je samo kemijska posljedica tog medicinskog slučaja. Vrlo jasna i logična posljedica.
  SILBERBRANDT: Tu se, pardon, s logikom nikako ne može proći. To je isto tako kao kad biste amazonsku prašumu htjeli rasvijetliti jednom švedskom šibicom!
  (...)
  LEONE zamišljen, kao za sebe: U smrti rastapaju se stvari kao cukor u kavi. Smrt je zapravo vrlo duboka: u nju se ulazi kao u zdenac kada je ljeto. Vani ostaje vedrina, miris trave, a u smrti je vlažno i tamno kao na dnu zdenca. Ledeni dah groba vonja iz mrtvačkih usta. A onda poslije svega ostaje groteska: crni salonrok na bijelom platnu. I tko bi mogao da dematerijalizira taj crni salonrok na bijelom platnu, da to dematerijalizira i prenese na papir?

36. Kako dr. Altmann doživljava smrt u polaznom tekstu?

 • kao svjetlosnu manifestaciju
 • kao neshvatljivu dimenziju
 • kao fiziološki proces
 • kao nastavak života
37. Što Silberbrandt misli rečenicom upućenom dr. Altmannu? /div>

To je isto tako kao kad biste amazonsku prašumu htjeli rasvijetliti jednom švedskom šibicom!

338. Kakvim osjetilnim podražajem Leone doživljava smrt u sljedećoj rečenici?

Ledeni dah groba vonja iz mrtvačkih usta.

39. Što, prema polaznom tekstu, znači poredba u sljedećoj rečenici?

U smrti rastapaju se stvari kao cukor u kavi.

40. Koju je stilsku figuru uporabio Leone u izrazu crni salonrok na bijelom platnu?

Rezultat =

Točni odgovori:

prethodno   nastavi   sadržaj

8/12